Wszystko, co chcesz wiedzieć o alkoholu
2009-08-21 08:50:36Z książki dowiemy się zatem, jak powstawały poszczególne gatunki alkoholu (likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum…), które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej przyrządzali alkohole. Krok po kroku poznamy procesy wytwarzania wraz z opisem profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój.
Autor książki, Andrzej Fiedoruk to socjolog, którego pasją jest historia pokarmów i obyczajów żywieniowych. Urodził się i wychował w Białymstoku. Jego pierwsza książka to "Kuchnia podlaska". Jeden z recenzentów określił Fiedoruka mianem kucharza-publicysty, bo książka nie była zwykłym zbiorem przepisów, lecz próbą spojrzenia na historię regionu przez pryzmat sztuki kulinarnej. Barwnie prowadzona opowieść wzbudziła duże zainteresowanie czytelników i dała asumpt do powstania kolejnych pozycji o tematyce kulinarnej połączonej z dużą dozą historii żywności.
W twórczości Fiedoruka znajdziemy również pozycje o charakterze prozatorskim. "Białostockie smaki" są próbą pokazania klimatu tego miasta lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Autor poprzez zapamiętane smaki z lat dzieciństwa przedstawia specyficzne dla niego zdarzenia i obyczaje lat minionych. W 2008 roku wydał dobrze przyjętą "Kuchnię kresową".
JJ/ip