Nowości - Literatura

"Gastrobanda" - zobacz, jak restaturacje oszukują klientów

2016-07-11 12:06:47

Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami i co ukrywają przed nami restauratorzy. Do tej pory wiedziała o tym garstka. Czas, aby dowiedziała się cała Polska. „Gastrobanda” to książka, która zmieni świadomość kulinarną Polaków. Napisana mocnym językiem bezlitośnie obala kulinarne mity. Książka jest już w księgarniach.

W dobie niezliczonej liczby programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków – każdy bywalec restauracji i wielbiciel kuchni ma pytania, które chciałby zadać, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?

„Gastrobanda” to pierwsza polska książka, której autorzy szczerze rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne, pytanie w bezkompromisowy sposób odsłaniają nieznany laikowi barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, umiejętnościach psychologicznych barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację restauracyjnych gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszystko szczerze i bez ogródek.

Całość przyrządzona i zaserwowana została przez dwóch autorów – kucharza Kamila Sadkowskiego i dziennikarza Jakuba Milszewskiego – z ciętym dowcipem i wieloma anegdotami. Oprócz licznych zapisków z podziemnego życia kuchni w „Gastrobandzie” znaleźć można wskazówki, jak ugotować danie dla licznej grupy osób w możliwie krótkim czasie czy na co zwracać uwagę przy zamawianiu restauracyjnego posiłku. Cała prawda o polskiej gastrobandzie – opowiedziana prostym, mocnym językiem kuchennego slangu – to książka, która wkrótce zmieni spojrzenie na kulinarną rzeczywistość.

Kamil Sadkowski – szef kuchni, jeden z twórców Akademii Kulinarnej Fumenti, wieloletni współpracownik Roberta Makłowicza. Przeszedł przez wszystkie szczeble branży gastronomicznej: był kelnerem, barmanem, kucharzem, pracował w firmie dostarczającej produkty do restauracji, uczestniczył w tworzeniu jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Znawca japońskiej kuchni i bywalec lokalnych restauracji na całym świecie.

Jakub Milszewski – dziennikarz, odpowiedzialny za kształt językowy książki, współautor kontrowersyjnego cyklu felietonów „Mucha w zupie”, w których zadaje niewygodne pytania pracownikom kuchni i hotelowych restauracji.

MD/ip

fot. materiały prasowe

Słowa kluczowe: Gastrobanda, kulisy gastronomii, ksiązka o gastronomii, praca w restauracji
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Czarownica Zora. Czarownica idzie do szkoły
Premiery komiksów Egmontu na maj 2024

Wiele ciekawych opowieści w majowej ofercie. Co warto przeczytać?

Zapach Oliwii
"Zapach Oliwii" - thriller New Adult od Catherine Reiss wkrótce w księgarniach

Książka porusza ważne tematy, takie jak żałoba, uzależnienie od narkotyków czy toksyczne relacje.

Tinder jajko
AI swata lepiej niż człowiek? "Tinder jajko" da nam odpowiedź

Michał Toczyński napisał powieść science fiction o bardzo niedalekiej przyszłości.

Polecamy
Minecraft. Dungeons. Narodziny Arcyzłosadnika
W nowej książce "Minecraft Dungeons" poznamy genezę Arcyzłosadnika

Ulubiona seria dzieci i młodzieży powraca już 19 maja.

StraÅźniczka - Shannon Messenger
"Strażniczka" - jest już pierwszy tom z serii fantasy "Zaginione Miasta"

Harry Potter i Percy Jackson już byli, czas na Sophie Foster!

Ostatnio dodane
Czarownica Zora. Czarownica idzie do szkoły
Premiery komiksów Egmontu na maj 2024

Wiele ciekawych opowieści w majowej ofercie. Co warto przeczytać?

Zapach Oliwii
"Zapach Oliwii" - thriller New Adult od Catherine Reiss wkrótce w księgarniach

Książka porusza ważne tematy, takie jak żałoba, uzależnienie od narkotyków czy toksyczne relacje.

Popularne
Hanna Lemańska nie żyje
Hanna Lemańska nie żyje

W niedzielę 31 sierpnia 2008 roku zmarła Hanna Lemańska-Węgrzecka autorka "Chichotu losu", "Aneczki" oraz "Jak będąc kobietą w dowolnym wieku zepsuć życie sobie i innym. Poradnika dla początkujących".

Fenomen Christiana Greya
Fenomen Christiana Greya

"50 twarzy Greya" to bestseller ostatnich miesięcy. Na czym polega fenomen książki i dlaczego kobiety niemalże każdego kontynentu zachwycają się Panem Greyem?

Brak zdjęcia
Ch. Bukowski - Najpiękniejsza dziewczyna w mieście

Można zakończyć robienie laski na kilka różnych sposobów. Można na przykład połykać i nie połykać. Charles Bukowski, natomiast robi czytelnikowi laskę, a następnie pluje mu jego własną spermą w twarz. A ten się jeszcze z tego cieszy.